160612-Vendören 006

I mångas sinnesbilder är österbottninsk terränglöpning en blandning av mer eller mindre fientliga omständigheter och miljöer. Det räcker inte att detta vattenrika land är deprimerande platt. Här finns oändligt med mossar, träsk, buskage och älgflugor. Det finns dikade och odikade mossar, stenrös, rötter och odlad skog, utan att förglömma nästan oframkomliga kalhyggen.

 

Nu är det dags att förändra synen och sinnesbilden, dags att förevisa och göra bekantskap med en annan värld. Det är dags för upplevelsesökande terränglöpare att stifta bekantskap med Öja by; en by i sydvästra Karleby, där skärgårdsnaturen och vandringslederna passar för både terränglöpare och vandrare.

Öja by måste vara hemmet för de lyckliga människorna. Den lilla fiskarbyn i Karleby har bara några tusen invånare men är mycket levande. Resenären får ett vänligt bemötande redan vid Café Bryggan som ligger invid gästhamnen. I närheten finns även ett fiskemuseum, en simstrand och ett modernt byahus.
 

Vid gästhamnen kan ses konstnärer som förevigar segelbåtar och havsutsikten, kvällstid kan man från bryggcafet beundra då solen går ner bakom segelbåtarnas master. I Öja kan man gå, springa eller cykla längs vandringsleder och små vägar som slingrar sig genom välskötta skogar och kulturlandskap.

160818-Fiskarbyn-042
160612-Vend+Âren 024

Starten på Öjas skärgårdsvandringsled är vid Långö simstrands parkeringsplats. Rutten erbjuder vandraren många olika naturupplevelser, bla. små sjöar, skyddade myrar, olika skogsområden och klippor vid havsstranden. Längs vandringsleden finns jägarstugan, Korvgrävens kåta, Kalvholmens ödestuga och utsiktsstorn. Vandringsleden går längs med stigar och småvägar genom natursköna havs, - sjö, myr och skogslandskap. En del av vandringsleden går genom myrskyddsområde och på Natura 2000 området.

Det bästa med den naturomgivna skärgårdsvandringsleden, är att den är märkt och kan hittas utan karta. Rutten är lika bra utmärkt som gräsmattorna är skötta på de lokala småbondstugornas gårdar.

Gångbroar och broar finns där de behövs och de är säkra att vandra på. Den ringformade rutten kan man ta sig runt springande, är inte speciellt tekniskt krävande eller svår men terränglöpningens utmaningar bjuds åt alla. För mellersta österbottniska vandrare är Öja som en annan värld, höstens bästa väder är också bestält till WCTR. Vi rekommenderar att just Du deltar.