160612-Vend+Âren 006

Monen mielikuvissa pohjalainen polkujuoksu muodostuu sekoituksesta enemmän ja vähemmän vihamielisiä olosuhteita ja ympäristötekijöitä. Ei riitä, että tämä vesijättömaa on suorastaan masentavan tasaista. Täältä löytyy loputon määrä rämeikköä, ryteikköä, viheliäistä pusikkoa – ja hirvikärpäsiä. On ojitettua ja ojittamatonta suota, kivikoita, juurakoita ja puupelloiksi jalostettuja talousmetsiä. Vaikeakulkuisiksi äestettyjä päätehakkuita tietenkään unohtamatta.

 

On aika muuttaa käsityksiä ja mielikuvia. On aika esitellä ja tehdä tutuksi vallan toisenlainen maailma. On aika tehdä luontoelämyksiä etsiville polkujuoksijoille tutuksi Kokkolan lounaisnurkassa sijaitseva Öjan kylämaisema, jossa luonto ja ulkoilureitit maistuvat polkujuoksijalle saaristolta.

Öjan kylän täytyy olla onnellisten ihmisten koti. Kokkolalaisessa kalastajakylässä on vain tuhatkunta asukasta, mutta se tuntuu vireältä. Matkailija saa mukavan vastaanoton jo vierasvenesatamassa sijaitsevassa Cafe Brygganissa. Lähellä on kalastajamuseo ja uimaranta ja sataman vieressä moderni kylätalo.

 

Satamassa saattaa nähdä taiteilijoita, jotka ikuistavat purjeveneitä ja merimaisemaa. Iltaisin laiturikahvilassa voi seurata, kuinka aurinko laskee purjeveneiden mastojen taakse. Öjassa voi kävellä, juosta tai vaikka pyöräillä poluilla ja pikkuteillä, jotka mutkittelevat luonnon ehdoilla hoidetuissa metsissä ja sykähdyttävissä kulttuurimaisemissa.

160818-Fiskarbyn-042
160612-Vend+Âren 024

Öjan saaristopolun lähtöpiste sijaitsee Långön uimarannan pysäköintialueella. Reitti tarjoaa kulkijalleen monipuolisesti luontokohteita mm. flada- ja kluuvijärviä, soidensuojelualueita, erilaisia metsiä sekä merenrantakallioita. Saaristopolun varrella on Jääkärietappitupa, Korvgrävenin kota, Kalvholmenin autiotupa ja näkötorni. Saaristopolku kulkee polkuja ja pikkuteitä pitkin monimuotoisessa merenranta-, järvi-, metsä- ja suomaisemassa. Osittain polku kulkee soidensuojeluohjelmaan ja Natura 2000 - verkostoon merkityillä alueilla.

 

Saaristopolun lenkillä on ympäröivän luonnon lisäksi parasta se, että polku löytyi muualtakin kuin kartasta. Merkinnät oli tehty yhtä säntillisesti kuin ruohonleikkuu paikallisten maalaistalojen pihamailla. Pitkospuita ja siltoja on siellä, missä niitä tarvitaan ja ne ovat turvallisia kuljettavia. Rengasmaisen reitin muodostava polku on läpeensä juostavaa - ei erityisen teknistä tai muuten vaativaa, mutta polkujuoksuhaastetta riittää kaikille kunto- ja taitotasosta riippumatta.

 

Keskipohjalaiselle polkujuoksijalle Öja on kuin toinen maailma. Syksyn parhaat kelitkin ovat varattu tapahtumaamme varten. Suosittelemme osallistumista.